't Zonnehuis Amsterdam
Dec 9, 2023

Kazuhiko Nishi

Kazuhiko “Kay” Nishi (geboren 10 februari 1956 in Kobe, Japan) is een pionier van personal computers en bedenker van MSX.

Nishi ging naar de Waseda Universiteit, maar stopte met zijn studie om het allereerste Japanse computertijdschrift I/O te helpen oprichten. Kort daarna lanceerde hij ASCII magazine en in 1978, ASCII Corporation, dat begon met het maken van een ruwe vertaling van het Engels naar het Japans van het spel Wizardry. Hij wilde de personal computermarkt leiden, maar ASCII Corporation had niet genoeg kapitaal om personal computers te ontwikkelen. Hij begreep dat Microsoft BASIC de industriestandaard aan het worden was in Noord-Amerika, en begon het te verkopen aan Japanse bedrijven. Op de National Computer Conference van 1978 ontmoette hij Bill Gates, de oprichter van Microsoft.

Nishi’s relatie met Bill Gates hielp ASCII Corporation groeien. MSX, een nieuw standaard voor personal computers, werd gezamenlijk ontwikkeld door Microsoft en ASCII Corporation voor de Japanse markt. Maar Nishi en Gates kregen ruzie, het partnerschap werd in 1986 ontbonden en Microsoft richtte zijn eigen Japanse softwaredochter op.

Nishi is de voorzitter van MSX Association, een particuliere organisatie die voortkomt uit een verzameling mensen die affiniteit hebben met de MSX-standaard, en ontwikkelt momenteel een voortzetting van de MSX-standaard in de vorm van MSX0 en MSX3.

Officiële Twitter: https://twitter.com/nishikazuhiko

Foto: Gianluca Battista

Let op: hoewel de aanwezigheid van de gasten is bevestigd, kunnen gasten afzeggen wegens werk, ziekte, reisproblemen of andere onvoorziene omstandigheden. De organisatie van MSX GOTO 40 kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele afzeggingen, noch is dit grond voor restitutie van tickets.